Wegańska wersja znanej wszystkim potrawy, a mianowicie flaków. Tyle, że zamiast mięsa mamy boczniaki, które według mnie są o wiele lepszym pomysłem. :)
Zupę tę robi się dość szybko i ze składników niezbyt wyszukanych.
Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczniaki oczyścić, pozbyć się twardych części (ogonków), pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek i podsmażać około 1 minutę.
Dodać kolejną łyżkę oleju i wrzucić startą marchew. Trzymać na ogniu około 5 minut, często mieszając.
Dodać ostatnią łyzke olejumi wrzucić boczniaki, podsmażać około 4 minuty, mieszać.
Dodać wodę i gotować 10 minut.
Dodać passate pomidorową, dodać wszytskie przyprawy - sól i pieprz wedle upodobań.
Gotować kolejne 10 minut.
Z ogromną przyjemnością przesyłam Ci nominację do Liebster Blog Award :) Szczegóły znajdziesz na moim blogu, pod tym linkiem: http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do zabawy!
Ciekawa propozycja na boczniaki:)
OdpowiedzUsuńZupa wyglada cudnie! Musiala byc bardzo smaczna:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię boczniaki:) w takiej wersji jeszcze nie jadłam, a chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń