Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Wspaniała zupa dyniowa, która wręcz wzywa, aby ją zjeść. Ja nie mogłam się wprost powstrzymać i przyznam, że już nawet po obiedzie, kiedy tego specjału zostało jeszcze trochę - można było mnie przyłapać z wazówką w ręku i nosem nieomalże w garnku. No co? Po prostu pilnowałam, żeby nic się nie zmarnowało... :)


Oryginalny przepis i inspiracja: Kwestia smaku- Zupa dyniowa z czerwonym curry






Składniki na około 4 porcje:
  • 400 g miąższu z upieczonej dyni (niżej - jak to zrobić)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • sól morska

Przygotowanie:

Surową dynię należy umyć i całą pokroić na kawałki - razem ZE SKORUPĄ, MIĄŻSZEM I PESTKAMI.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Piec przez około 30 minut, następnie ostudzić, usunąć pestki i odciąć skórę, pozostawiając sam miąższ.

Odmierzyć 400 g.

W garnku rozgrzać oliwę, dodać pół łyżeczki imbiru oraz pół łyzeczki chili, dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię, smażyć przez około 2 minuty.

Zalać bulionem warzywnym, zagotować.

Dodać mleko kokosowe i ponownie zagotować. Doprawić solą morską.

Zmiksować (np. w blenderze kielichowym) i przelać z powrotem do garnka.

Podawać z dodatkowym mlekiem kokosowym, pietruszką lub kolendrą.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...