Wspaniała zupa dyniowa, która wręcz wzywa, aby ją zjeść. Ja nie mogłam się wprost powstrzymać i przyznam, że już nawet po obiedzie, kiedy tego specjału zostało jeszcze trochę - można było mnie przyłapać z wazówką w ręku i nosem nieomalże w garnku. No co? Po prostu pilnowałam, żeby nic się nie zmarnowało... :)
♥ Oryginalny przepis i inspiracja: Kwestia smaku- Zupa dyniowa z czerwonym curry
Przygotowanie:
Surową dynię należy umyć i całą pokroić na kawałki - razem ZE SKORUPĄ, MIĄŻSZEM I PESTKAMI.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piec przez około 30 minut, następnie ostudzić, usunąć pestki i odciąć skórę, pozostawiając sam miąższ.
Odmierzyć 400 g.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać pół łyżeczki imbiru oraz pół łyzeczki chili, dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię, smażyć przez około 2 minuty.
Zalać bulionem warzywnym, zagotować.
Dodać mleko kokosowe i ponownie zagotować. Doprawić solą morską.
Zmiksować (np. w blenderze kielichowym) i przelać z powrotem do garnka.
Podawać z dodatkowym mlekiem kokosowym, pietruszką lub kolendrą.
And, the following-era 우리카지노 consoles want to do just that
OdpowiedzUsuń