Wegański sos z pieczonych pomidorków, selera naciowego i jabłek

Kiedy robiłam, a w zasadzie kombinowałam ten sos, nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry. :)

Pieczone warzywa i owoce już dawno podbiły moje serce, a wszelakie zupy i sosy z ich udziałem są fantastyczne.

Taki sos nadaje się nie tylko do makaronu. Możemy używać go jak ketchupu, a kiedy dolejemy mniej wody, będzie nadawał się jako smarowidło na kanapki. 



Składniki (dla 4 osób):
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 jabłka
  • oliwa
  • sól morska
  • opcjonalnie: kilka gałązek tymianku
  • około 300 g makaronu penne


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Pomidorki przekroić na pół, selera pokroić w plasterki, jabłko (bez obierania) w kosteczkę. Wszystko umiescić na dużej blaszce do pieczenia. Skropić oliwą i oprószyć solą morską. Dodatkowo można dodać swieże gałązki tymianku. Piec około 30 minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zostawić trochę wody do sosu (około pół szklanki).

Upieczoe warzywa umieścić w blenderze kielichowym, dolać trochę wody z makaronu, zmiksować. Jeśli zajdzie potrzeba, dolać więcej wody.

Makaron wymieszać z sosem. Jjeśli sos za bardzo ostygł, całość można jeszcze podgrzać i od razu podawać.

Podawać z kiełkami, rukolą albo pestkami dyni.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...