Chlebki, które można zrobić również bez dodatku szparagów. Zobaczcie TUTAJ. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska albo dodatek do kremowej zupy.
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i suche drożdze. Dodać wodę i oliwę, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczkę i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, a następnie każdy szparag przekroić w poprzek na dwie części (odciąć główkę).Każdą część przekroić wzdłuż. Jeśli mamy większe szparagi, możemy posłużyć się obieraczką do jarzyn i pokroić szparagi w cienkie plastry. Jeśli szparagi są cienkie, wystarczy przekroic je wzdłuż na pół. Następnie szparagi przełożyć do miski, skropić oliwą i oprószyć granulowanym czosnkiem, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Do piekarnika wstawic blachę, na której będą piekły się chlebki.
Ciasto rozdzielić na 4 kulki.
Wziąć jedną kulkę ciasta, rozwałkować ją dość cienko i przełożyć na papier do pieczenia (albo rozwałkować ją od razu na papierze).
Ułożyć na chlebku część szparagów, można je lekko dociskać. Skropić oliwą i lekko oprószyc solą morską. Ułożyć na rozgrzanej blasze i wstawić do piekarnika.
Piec około 10 minut. Po wyjęciu odlożyć do ostygnięcia.
Postępować tak samo z 3 pozostałymi kawałkami ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz