Chlebki ze szparagami

Chlebki, które można zrobić również bez dodatku szparagów. Zobaczcie TUTAJ. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska albo dodatek do kremowej zupy. 









Składniki (3-4 chlebki):
  • 400g mąki
  • opakowanie suchych drożdzy (7g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125ml oliwy z oliwek + do szparagów
  • 250ml letniej wody
  • sól morska
  • około 200g zielonych szparagów
  • czosnek granulowany



Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i suche drożdze. Dodać wodę i oliwę, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczkę i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, a następnie każdy szparag przekroić w poprzek na dwie części (odciąć główkę).Każdą część przekroić wzdłuż. Jeśli mamy większe szparagi, możemy posłużyć się obieraczką do jarzyn i pokroić szparagi w cienkie plastry. Jeśli szparagi są cienkie, wystarczy przekroic je wzdłuż na pół.  Następnie szparagi przełożyć do miski, skropić oliwą i oprószyć granulowanym czosnkiem, wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Do piekarnika wstawic blachę, na której będą piekły się chlebki.

Ciasto rozdzielić na 4 kulki.

Wziąć jedną kulkę ciasta, rozwałkować ją dość cienko i przełożyć na papier do pieczenia (albo rozwałkować ją od razu na papierze).

Ułożyć na chlebku część szparagów, można je lekko dociskać. Skropić oliwą i lekko oprószyc solą morską. Ułożyć na rozgrzanej blasze i wstawić do piekarnika.

Piec około 10 minut. Po wyjęciu odlożyć do ostygnięcia.

Postępować tak samo z 3 pozostałymi kawałkami ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...