Dodatkiem do funghetto były pieczone warzywa - bakłażan, cebula, papryka i czosnek. Przyznam, że wszystkie pieczone warzywa bardzo mi smakują, ale niezwykle pozytywnie zaskoczył mnie smak cebuli. Myślę, ze można zaryzykować i zrobić makaron tylko z pieczoną cebulą. :) Chociaż... jaki by nie był, to ja przecież uwielbiam makaron pod każdą postacią. :)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Czyste warzywa pokroić w kostkę, rozłożyć na płasko na blaszce do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i posypać solą morską. Piec około 40 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na głębokie talerze.
Warzywa rozdzielić na dwie części, wyłozyć na makaron i od razu podawać. Można też najpierw wymieszać makaron i warzywa i dopiero wtedy rozłożyć na talerze.
Kocham makarony ale wstyd bo nigdy nie jadłam z pieczonymi warzywami- czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuń