Po udanym ekserymencie z majonezem z awokado, przystąpiłam do kolejnego. Tym razem zagościł u nas majonez zrobiony z białej fasoli.
Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, czy gotowanych na parze warzyw. :)
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Po ugotowaniu pozostawić w wodzie i odstawić na około godzinę.
Fasolę odsączyć, przełożyc do malaksera i zmiksować na gładka masę. (Jeśli nie będzie się dobrze miksować, bo np. będzie za sucha, dodać trochę wody).
Do fasoli dodać łyżeczkę musztardy, łyżeczkę octu ryżowego, łyżeczkę cukru i tyle samo czosnku granulowanego. Ponownie zmiksować.
Przełożyć do miski, mieszać ręcznie, dolewając po trochu oliwy z oliwek. Na koniec doprawić solą i ewentualnie innymi przyprawami według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz