Jest jeszcze opcja numer dwa -wpadasz styrana do domu, przytargałaś te wszytskie dziwnie brzmiące składniki, oglądasz...i właściwie, gdyby nie przepis, nie wiedziałabyś, czy to ugryźć, czy tylko powąchać, czy to na surowo, a może na masełku...? I zabierasz się za trudną sztukę, jaką jest przygotowanie potrawy o nazwie niczym łamaniec językowy. Już po chwili brakuje ci rąk - tu trzeba zająć się wrzącą wodą, tam przemieszać, a tam pokroić... za chwilę nie wiesz, co dalej, bo trzeba przekręcić stronę w książce kucharskiej, a ty właśnie ręce masz upaprane ciastem, które jakoś tak dziwnie się klei.... Wreszcie następuje kuchenna kapitulacja, machasz białą ścierką. Obiadu nie będzie. :)
Tak naprawdę wcale nie trzeba się męczyć, żeby nasze kubki smakowe szalały z rozkoszy. Dzisiaj proponuję coś prostego - rigatoni z suszonymi pomidorami z oliwy, czosnkiem oraz dużą ilością pietruszki.
Składniki dla 2 osób:
- 200g makaronu rigatoni
- 3 duże ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- 30ml oliwy z oliwek
- 65g suszonych pomidorów z oleju albo oliwy (odsączone)
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- sól
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Czosnek obrać. Pietruszkę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej przeciśniety przez praske czosnek i smażyć przez minutę. Nastepnie zdjąć z ognia i pozostawic na patelni.
Na patelnie wrzucić rigatoni oraz pokrojone w paseczki pomidory oraz pietruszkę.
Całość wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz ewentualnie solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz