Frytki z batatów

Dzisiaj w mojej kuchni - bliskie spotkanie z batatem. Moja propozycja na wykorzystanie słodkiego ziemniaka to takie trochę nietypowe frytki, a właściwie pokrojone w słupki i upieczone bataty.
Ponadto- obrazkowa minihistoryjka mojego autorstwa.





Składniki:
  • bataty (w ilości dowolnej)
  • oliwa (do skropienia)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • suszony tymianek
Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bataty dokładnie myjemy - nie obieramy! Kroimy w słupki - tak jak duże frytki. Następnie skrapiamy ziemniaki odrobiną oliwy, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy około 30 - 40 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...