Gnocchi

Gnocchi w wersji wegańskiej - bez dodatku jajek.
Podane z odrobiną oliwy, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki smakują wyśmienicie. 












Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 60 g mąki pszennej + do posypania
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masa ziemniaczana musi być jednolita i gładka.

Dodać oliwę z oliwek, sól i mąkę. Dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto.

Na blat wysypać mąkę i wyłożyć ciasto.

Ciasto podzielić na kawałki i z każdego kawałka utoczyć długi wałek, a następnie każdy wałek pociąć na małe kawałki.

Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmować od razu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Podawać z oliwą i świeżo zmielonym pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...