Czasami rzeczy z pozoru niemożliwe do wykonania w domu, okazują się być naprawdę łatwe.
Dzisiaj prezentuję przepis na domowy ketchup. Przepis ten mozna dowolnie modyfikować - dodawać przyprawy według własnego uznania (oregano, bazylię, czosnek...), w sezonie użyć świeżych pomidorów, zrobić ketchup kwaśny lub słodki. Możliwości jest naprawdę wiele.
Składniki ( na około 330 ml):
- puszka pomidorów ( u mnie krojone: 400 g)
- 2 jabłka ( u mnie: 275 g)
- 1 średniej wielkosci cebula
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki białego wina
- 1/3 łyzeczki cynamonu w proszku
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w cienkie pióra.
Pomidory, jabłka i cebulę umieścić w garnku i gotować na średnim ogniu około 20 minut; od czasu do czasu zamieszać.
Następnie zmiksować na gładką masę. (Ja użyłam blendera recznego.) Przetrzeć przez sito i umieścić w garnku wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Gotować aż zgęstnieje.
Ketchup z podanego przepisu jest dość słodki. Jeśli nie odpowiada Ci taki smak, użyj mniej cukru. Możesz też użyć niewielką ilość octu z białego wina, sporoszkowaną paprykę, bazylię lub czosnek.
kiedyś keczupu nie lubiłam, ale odkąd wiem jakie ma cudne właściwości mogłabym go jeść ze wszystkim....:)
OdpowiedzUsuń