To danie powinno dostać medal za prostotę i szybkość wykonania. Ale taki makaron gości na naszym stole nie tylko z powodu ograniczeń czasowych. Jest u nas stałym bywalcem, ponieważ jest po prostu pyszny. :)Dobrze będzie, jeśli do jego przygotowania wykorzystacie domowy przecier pomidorowy. Jeśli jednak sami go nie robicie i nie zostaliście nim obdarowani przez mamę, babcię, czy teściową, to bez obaw - w sklepach też można dostać tego typu produkty bardzo dobrej jakości.:)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odlać wodę - zachowując kilka łyżek (około 4). Makaron odstawić.
Czosnek obrać, około 3 ząbki przecisnąć przez praskę, pozostałe przekroić na pół. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić. Nie dopuścić do tego, żeby zbrązowiał, ponieważ wtedy staje się gorzki.
Do czosnku wlać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i gotować bez przykrycia przez około 7-10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Do sosu pomidorowego dodać zachowaną wcześniej wodę od gotowania makaronu i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Połączyć makaron i sos, odstawić na około 2 minuty, żeby sos zgęstniał. Po tym czasie podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz