Pomidorowe "flaczki" z boczniaków

Wegańska wersja znanej wszystkim potrawy, a mianowicie flaków. Tyle, że zamiast mięsa mamy boczniaki, które według mnie są o wiele lepszym pomysłem. :)
Zupę tę robi się dość szybko i ze składników niezbyt wyszukanych.










Składniki(3  porcje):
  • 250 g boczniaków
  • 2 marchewki (200 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 500 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyzeczki kminku
  • 1/3 łyzeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyzeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczniaki oczyścić, pozbyć się twardych części (ogonków), pokroić w paseczki.

W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek i podsmażać około 1 minutę.

Dodać kolejną łyżkę oleju i wrzucić startą marchew. Trzymać na ogniu około 5 minut, często mieszając.

Dodać ostatnią łyzke olejumi wrzucić boczniaki, podsmażać około 4 minuty, mieszać.

Dodać wodę i gotować 10 minut.

Dodać passate pomidorową, dodać wszytskie przyprawy - sól i pieprz wedle upodobań.

Gotować kolejne 10 minut.







































4 komentarze:

  1. Z ogromną przyjemnością przesyłam Ci nominację do Liebster Blog Award :) Szczegóły znajdziesz na moim blogu, pod tym linkiem: http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html

    Serdecznie zapraszam do zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja na boczniaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa wyglada cudnie! Musiala byc bardzo smaczna:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię boczniaki:) w takiej wersji jeszcze nie jadłam, a chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...