Masło orzechowe

Ten przepis właściwie ciężko nazwać przepisem. Jeden składnik to istne szaleństwo. :) Można by pomyśleć - co zrobić z jednego składnika? Okazuje się, że i to jest możliwe. :) I oto jest- domowe masło orzechowe, które już dawno u nas nie gościło. Poza tym, że jest świetne na kanapki, to można wykorzystać je do przeróżnych przepisów. 





Składniki:
  • 300 g prażonych solonych orzeszków ziemnych (lub bez soli - można doprawić samemu)

Przygotowanie:

Orzeszki rozdrabniamy na gładką masę przy pomocy blendera - ja użyłam ręcznego. Od czasu do czasu trzeba oddzielić przy pomocy łyżki masę od ścianek, ponieważ przykleja się i nie daje się miksować. Można też nie miksować na zupełnie gładką masę, wtedy pozastaną małe kawałki orzeszków.

1 komentarz:

  1. Orzeszki czekają na wyłupanie...:) Jak znajdę chętnego do tej roboty, to wezmę się za masło;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...