Panzanella

Pod nóż poszły składniki, które razem utworzyły włoską panzanellę. Przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia włoska.











 Składniki:
  • pól bochenka ciabatty (250 g)
  • rozgnieciony ząbek czosnku 
  • 1/4 szklanki oliwy (60 g) 
  • 500 g przepołowionych pomidorków cherry
  • pokrojony w cienkie plastry ogórek libański (130 g)
  • grubo pokrojone średnie awokado
  • 1/4 szklanki suszonych opłukanych kaparów (50 g)
  • grubo pokrojona duża żółta papryka (350 g)
  • 2 x 400 g  opłukanej i odsączonej białej fasoli z puszki
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii
Składniki na pomidorowy winegret:
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego (125 ml)
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina (60 ml)
  • 1/2 szklanki oliwy (80 ml)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180-200 stopni C. Pokroić ciabattę na dwucentymetrowe kostki. W dużej misce połączyć ciabattę z mieszanką czosnku i oliwy, dokładnie wszystko wymieszać. Następnie rozłożyć kostki pojedynczą warstwą na blasze i zapiekać około 10 minut. Muszą lekko się zarumienić. W międzyczasie należy zrobić pomidorowy winegret: włożyć składniki do zakręconego słoja, potrząsać tak, żeby wszystko dobrze się wymieszało. Kiedy kosteczki chlebowe będą gotowe, połączyć je z pozostałymi składnikami i winegretem, delikatnie wymieszać. I mamy gotową sałatkę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...