Składniki:
- pól bochenka ciabatty (250 g)
- rozgnieciony ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy (60 g)
- 500 g przepołowionych pomidorków cherry
- pokrojony w cienkie plastry ogórek libański (130 g)
- grubo pokrojone średnie awokado
- 1/4 szklanki suszonych opłukanych kaparów (50 g)
- grubo pokrojona duża żółta papryka (350 g)
- 2 x 400 g opłukanej i odsączonej białej fasoli z puszki
- 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii
- 1/2 szklanki soku pomidorowego (125 ml)
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina (60 ml)
- 1/2 szklanki oliwy (80 ml)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180-200 stopni C. Pokroić ciabattę na dwucentymetrowe kostki. W dużej misce połączyć ciabattę z mieszanką czosnku i oliwy, dokładnie wszystko wymieszać. Następnie rozłożyć kostki pojedynczą warstwą na blasze i zapiekać około 10 minut. Muszą lekko się zarumienić. W międzyczasie należy zrobić pomidorowy winegret: włożyć składniki do zakręconego słoja, potrząsać tak, żeby wszystko dobrze się wymieszało. Kiedy kosteczki chlebowe będą gotowe, połączyć je z pozostałymi składnikami i winegretem, delikatnie wymieszać. I mamy gotową sałatkę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz