Wegańskie kotlety

Nigdy nie przypuszczałam, że kotlety zrobione z fasoli mogą być tak dobre. Czasami natrafiałam na przepis na tego rodzaju dania, ale nie byłam przekonana. Wreszcie postanowiłam zrobić je u siebie i naprawdę nie żałuję. :) Na pewno to powtórzę! Inspirowałam się TYM przepisem. 







Składniki (na około 7 kotletów):
  • 200 g fasoli jaś (suchej)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyzeczka soli
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: mąka*
Przygotowanie:

Fasolę moczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości z płaską łyżeczką soli.

Fasolę oraz cebulę zmiksować/ zmlielić przez maszynkę.

Dodać bułkę tartą i cukier, w razie potrzeby doprawić solą.

Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Przekręcać kotlety bardzo delikatnie, żeby się nie rozpadły.

*Jeśli z przygotowanej masy nie udaje Wam sie usmażyć kotletów, ponieważ rozpadają się, można dodać mąki pszennej, aby masa była bardziej zwarta, łatwiej się formowała i przekręcała na patelni. Mnie udało się bez mąki, ale nie ukrywam, że trzeba się porzadnie nagimnastykować, aby wyszły kotlety takie jak na zdjęciach. :)


1 komentarz:

  1. Kulinarna galeria arty-styczna jest na znajdzprzepisy.pl, to i zapraszam wegańską ;)
    A kotleciki wyglądają bardzo apetycznie, może i ja się do nich przekonam!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...