Nie tylko ze względów ekonomicznych, ale i dla własnej satysfakcji warto przygotować je samemu.
Sposób, jak zrobić mleko sojowe znalazłam TUTAJ.Kiedy mamy już nasze domowe mleko, możemy przygotować na przykład pyszne placuszki z jabłkami.
Składniki ( na około 1 litr mleka):
- szklanka soi
- 6 szklanek wody mineralnej
Przygotowanie
Soję przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Następnie namoczyć w dużym naczyniu przez co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie odlać część wody do osobnego naczynia i miksować ziarno na gęstą papkę, dolewając stopniowo całą wodę, w której soja się moczyła.
Tak przygotowaną papkę odstawić na około półtorej godziny.
Następnie gotować na bardzo małym ogniu przez 30-40 minut, cały czas mieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
Później odcedzić miksturę na drobnym sicie.
Mleko sojowe jest gotowe!
Po tym czasie odlać część wody do osobnego naczynia i miksować ziarno na gęstą papkę, dolewając stopniowo całą wodę, w której soja się moczyła.
Tak przygotowaną papkę odstawić na około półtorej godziny.
Następnie gotować na bardzo małym ogniu przez 30-40 minut, cały czas mieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
Później odcedzić miksturę na drobnym sicie.
Mleko sojowe jest gotowe!
Jeden ze sposobów wykorzystania mleka sojowego: Placuszki jabłkowe
Składniki ( na około 15 placuszków):
- 500 ml mleka sojowego
- 290 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jabłka
- olej do smażenia
- opcjonalnie: cukier wanilinowy/ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jabłka umyć, pokroic na półplasterki.
Mąkę, sól i mleko dokładnie wymieszać, a następnie do masy dodać pokrojone jabłka i połączyć ze sobą.
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Można posypać cukrem pudrem lub cukrem wanilinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz