Mleko sojowe i placuszki jabłkowe

Mleko sojowe jest w kuchni wegańskiej produktem wykorzystywanym niezwykle często.
Nie tylko ze względów ekonomicznych, ale i dla własnej satysfakcji warto przygotować je samemu. 
Sposób, jak zrobić mleko sojowe znalazłam TUTAJ.
Kiedy mamy już nasze domowe mleko, możemy przygotować na przykład pyszne placuszki z jabłkami. 



Składniki ( na około 1 litr mleka):
  • szklanka soi
  • 6 szklanek wody mineralnej

Przygotowanie 

Soję przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Następnie namoczyć w dużym naczyniu przez co najmniej 12 godzin.

Po tym czasie odlać część wody do osobnego naczynia i miksować ziarno na gęstą papkę, dolewając stopniowo całą wodę, w której soja się moczyła.

Tak przygotowaną papkę odstawić na około półtorej godziny.

Następnie gotować na bardzo małym ogniu przez 30-40 minut, cały czas mieszać (najlepiej drewnianą łyżką).

Później odcedzić miksturę na drobnym sicie.

Mleko sojowe jest gotowe! 



Jeden ze sposobów wykorzystania mleka sojowego: Placuszki jabłkowe

Składniki ( na około 15 placuszków):
  • 500 ml mleka sojowego
  • 290 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier wanilinowy/ cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jabłka umyć, pokroic na półplasterki.

Mąkę, sól i mleko dokładnie wymieszać, a następnie do masy dodać pokrojone jabłka i połączyć ze sobą.

Smażyć na rozgrzanym oleju.

Można posypać cukrem pudrem lub cukrem wanilinowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...