Home made - ketchup

To, co domowe, jest przeważnie najlepsze. Przede wszystkim ze wzgledu na to, że wiemy, co tak naprawdę znajduje się na naszym talerzu. 
Czasami rzeczy z pozoru niemożliwe do wykonania w domu, okazują się być naprawdę łatwe.
Dzisiaj prezentuję przepis na domowy ketchup. Przepis ten mozna dowolnie modyfikować - dodawać przyprawy według własnego uznania (oregano, bazylię, czosnek...), w sezonie użyć świeżych pomidorów, zrobić ketchup kwaśny lub słodki. Możliwości jest naprawdę wiele.


Składniki ( na około 330 ml):
  • puszka pomidorów ( u mnie krojone: 400 g)
  • 2 jabłka  ( u mnie: 275 g)
  • 1 średniej wielkosci cebula
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki białego wina
  • 1/3 łyzeczki cynamonu w proszku
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w cienkie pióra.

Pomidory, jabłka i cebulę umieścić w garnku i gotować na średnim ogniu około 20 minut; od czasu do czasu zamieszać.

Następnie zmiksować na gładką masę. (Ja użyłam blendera recznego.) Przetrzeć przez sito i umieścić w garnku wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

Gotować aż zgęstnieje.

 Ketchup z podanego przepisu jest dość słodki. Jeśli nie odpowiada Ci taki smak, użyj mniej cukru. Możesz też użyć niewielką ilość octu z białego wina, sporoszkowaną paprykę, bazylię lub czosnek. 

1 komentarz:

  1. kiedyś keczupu nie lubiłam, ale odkąd wiem jakie ma cudne właściwości mogłabym go jeść ze wszystkim....:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...