"Oszukane" ruskie dla wegan

Smakują naprawdę wyśmienicie! Myślę, że to tymianek jest tutaj składnikiem, który sprawia, że pierogi mają "to coś" i sięga się po kolejne i kolejne... :)









Składniki ( na 36 pierogów*):

farsz:
  • 720 g ziemniaków
  • 3 spore cebule
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz
  • oliwa

ciasto:
  • 400 g mąki
  • 375 ml gorącej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie ugnieść.

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor.

Ziemniaki i cebulę wymieszać, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Mąkę, sól i oliwę umieścić w dużym naczyniu i zalać gorąca wodą. Mieszać najpierw przy pomocy dużej łyżki, a później wyjąć na blat posypany mąką i zagniatać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto podzielić na 4 mniejsze kawałki, wałkować na cienkie placki, w razie potrzeby podsypując mąką.

Wycinać kółka foremką lub szklanką, następnie nakładać na środek farsz i zlepiać.

Najlepiej najpierw powycinać kółeczka, a później rozlożyć je wszystkie na blacie i porozkładać na każdym farsz. W ten sposób unikniemy sytuacji, że zostanie nam za dużo farszu albo ciasta. Podczas zlepiania, można delikatnie zwilzać brzegi wodą i sklejać.

Wrzucać do garnka z wrzącą i osoloną wodą, wyjmować od razu, kiedy wypłyną.

Smakują wyśmienicie, kiedy są odsmażone - tak jak na zdjęciach.


*Pierogi wycinane szklanką o średnicy 8,5 cm




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...